Tiedä nämä ja tiedät tarpeeksi

Ravien seuraaminen ei ole rakettitiedettä, mutta elämyksestä saa enemmän irti, kun tietää muutaman perusasian ennen raveihin lähtemistä.

Kilpailupäivänä on yleensä 9–13 lähtöä ja kilpailu kestää yleensä noin 3–5 tuntia. Kaikissa lähdössä kilpaillaan paitsi voitosta ja kunniasta, myös rahapalkinnoista.

Kilpailuissa juostavat matkat ovat yleensä 1609, 2100, 2600 tai 3100 metriä. Huomionarvoista on, että hevoset juoksevat rataa vastapäivään.

Lähtö tapahtuu joko lähtöauton siivekkeiden takaa (auto- eli ryhmälähtö) tai tasoitusajona (volttilähtö), jossa hevoset pyörivät lähtöpaikalla ympyrää ja lähtevät liikkeelle lähtökomennoilla: valmis, yksi, kaksi, aja!

Lähtöjen välillä radalla verryttelee usean lähdön hevosia yhtä aikaa. Jotta yleisö erottaisi radalla juoksevat hevoset toisistaan, kiinnitetään hevosten valjaisiin numerokyltit eli voilokit. Kyltistä näkee hevosen numeron ja kyltin väristä erottaa, missä lähdössä kukin valjakko juoksee (esim. keltainen on lähdön 1 hevonen, sininen lähdön 2 jne.).

Hevoset ja ohjastus

Ravilähdöt jaetaan kylmäverisille, lämminverisille ja poneille. Raviurheilussa käytettävät hevosrodut on jalostettu ravureiksi ja ravi on niiden luonnollinen tapa edetä. Hevoset kilpailevat useimmiten vain yhdessä lähdössä kilpailupäivänä. Ohjastussäännöt ovat tiukentuneet merkittävästi ravien alkuajoista: hevosta ei saa enää käskeä, vaan ajovitsaa saa käyttää vain kevyenä merkinantovälineenä.

Ravi-sanalla muuten viitataan hevosen askellajiin, jossa ristiin vastakkaiset jalat liikkuvat pareittain samaan tahtiin. Tätä juoksutyyliä edellytetään ravihevosilta, ja laukkaaminen voi johtaa hevosen hylkäämiseen lähdöstä.

Liput ja käsiohjelma

Lippuja saa ostettua raveihin sekä verkosta että paikan päältä. Tyypillisesti liput raveihin maksavat 5–15 euroa.

Suosittelemme lämpimästi ravien käsiohjelman ostamista. Ohjelmasta voi näppärästi seurata, mitkä hevoset kisaavat missäkin lähdössä. Ohjelmassa on myös paljon kiinnostavaa tietoa kilpailevista hevosista sekä niiden aikaisemmasta kisamenestyksestä.

Ravit Suomessa

Suomalaiset ovat intohimoista ravikansaa. Kisoja järjestetään ympäri vuoden 363 päivänä 21 raviradalla ympäri Suomen. Viikon merkittävimmät ravipäivät ovat keskiviikko ja lauantai. Lisäksi vuoden aikana järjestetään erilaisia suurtapahtumia, joista kesällä pidettävät Kuninkuusravit lienevät suurin ja komein kaikista.

Suomalaisen hevosurheilun erityispiirre ja ylpeydenaihe on kansallishevosrotumme suomenhevonen, joka on täysin Suomessa kehitetty hevosrotu. Määrällisesti mitattuna raviurheilu on suomenhevosen merkittävin käyttömuoto.

Tulevat ravit